Wanneer word je geraakt door een vocalist?

Wanneer word je geraakt door een vocalist?

Wanneer word je geraakt door een vocalist?

Wanneer word je geraakt door een vocalist? En kun je dat leren door zangles?

Het is de uitspraak van iedereen die van muziek moet huilen of er zo in op gaat dat het lijkt of je er even niet helemaal bent. “Ik werd er ‘gewoon’ door geraakt”

“Gewoon door geraakt”. Interessant onderwerp om maar eens een blog aan te wagen.

Het overkomt iedereen wel eens.. denk ik..Muziek die je raakt…

Ik had het eergisteren nog. Ik was niks vermoedend aan het surfen over het internet en facebook en kreeg een hint voor dit filmpje.Ik was er niet op voorbereid en ja, ik werd dus geraakt. Hoe voelt dat eigenlijk?

Nou, moeilijk te omschrijven want ja.. je voelt het en voordat je het weet.. zit je te janken. Het voelt als warm, iets wat je overvalt. Je tranen.. ze komen ineens… niet van verdriet maar van een voldaan gevoel van volmaaktheid. Kippenvel over mijn hele lijf…Ik geef er aan toe en begin te huilen. De tranen versterken het gevoel nog meer en ik wil het niet tegenhouden maar laat het gewoon lopen. Daardoor wordt de song nog mooier en komen de stemmen nog intenser binnen. Helemaal fijn en te gek. Maar waarom… wat is er dan waardoor mijn emotie de overhand neemt terwijl ik er helemaal niet op had gerekend?

Het ongrijpbare?

Er is iets in de stem van die jongen en dat meisje wat in het wit gekleed is 3e van links zit. Die bezorgen me dit onbeheersbare gevoel. maar wat dan? En vooral, hoe dan?

Waarom wordt je geraakt?

Het kan verschillende redenen hebben dat je wordt geraakt. Bijvoorbeeld in een emotionele situatie als, een bruiloft of een begrafenis, is er niet veel nodig om je aan het huilen te krijgen met muziek. Maar dat is een oneerlijke vergelijking. Ik bedoel dus als je er niet op rekent. kun je de niet erop rekenende luisteraar overvallen met jouw sound en interpretatie?

Kun je dat leren door zangles te nemen? Iemand raken?

Net als het voor de luisteraar soms onverwacht komt… kan het ook voor de vocalist soms onverwacht zijn dat je iemand raakt. het is een moeilijk vraagstuk. Ik heb er wel een gedachte over. Ik zeg toch JA, je kunt dit voor een groot gedeelte leren.

Mijn bescheiden mening is dat als je open staat om energie te ontvangen en te geven, kwetsbaar te zijn en de luisteraar is dat ook dan kun je een energieke connectie maken. Die connectie leidt tot een ongrijpbaar contact die alle poorten open zet. Ik hoor je denken… ja ja… best vaag voor een VocalCenter coach.. klopt…. je hebt gelijk.

Als jij het gelooft, kunnen wij dat horen…

Ik zal concreter zijn. Door middel van interpretatie kun je wel degelijk een liedje heel geloofwaardig zingen en de luisteraar die daarvoor open staat zal dat mee krijgen. Je kunt dus wel degelijk oefenen om een lied helemaal eigen en geloofwaardig te maken. Dat doe je door interpretatie. In een sessie met een coach die je helpt je verhaal te vertalen naar een sound.

Hoe dan?

Allereerst moet je bereid zijn volledig open te zijn en eerlijk te zijn wanneer je zingt. Dicht bij je emotie komen.

Je vraagt je de volgende dingen af:

  • Wie ben je als je het zingt?
  • Waar ben je als je het zingt?
  • Waarom zing je het?
  • Tegen wie zing je het en hoort hij of zij je?
  • Wat wil je er mee bereiken?
  • Kun je er een eigen verhaal van maken. Dat mag ook uit je omgeving komen.

Als je de scene van het liedje weet te creëren met je zangcoach dan zul je merken dat je dichterbij de energieke connectie met jouw zelf en je luisteraar zal komen.

Het kan dus in ieder geval gestuurd worden met interpretatie lessen, garanties krijg je echter nooit.

Ik stond gisteren blijkbaar open om deze energie toe te laten. Mijn defense was wat verzwakt omdat ik erg moe was en het filter van stoer doen en mijn realisme was even weg gezakt. Ik was niet bezig met emoties controleren dus overkwam me dit.

De vocalist kan dat voor een groot gedeelte afdwingen maar garanties dat je de luisteraar zeker weten raakt krijg je nooit. Het hangt van te veel factoren af.

Nog een paar voorbeeldjes… voor mij.

Omdat het kan.. ook door deze werd ik laatst onverwacht geraakt. Ik snap het niet… en toch wel… en eigenlijk vind ik het prima.

Misschien mogen we jou helpen op zoek te gaan naar dat moment, waarop het lukt een ander te raken en te ontroeren met jouw performance.

Neem contact op

Wil jij graag meer info? Stuur ons een bericht en wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Wij maken gebruik van cookies om de gebruiks­­vriendelijkheid van onze website te verbeteren. Daarnaast kunnen we je hierdoor gerichte content bieden op onze websites, via onze andere kanalen en andere media. We onthouden je keuze zodat je niet iedere keer dat je onze website bezoekt deze vraag te zien krijgt. Naast het accepteren van de cookies, kan je de cookies ook beheren via 'Cookie instellingen'.
Accepteer cookiesCookie instellingen