TRAJECT OP MAAT: STEMONDERHOUD

Stemonderhoud

Je kan de stem trainen, onderhouden en na een operatie moet je stem revalideren. Dit zijn allemaal trajecten waar Vocal Center je bij kan helpen.

Deze trajecten zijn in samenwerking met specialisten uit ons netwerk waaronder KNO artsen, logopedisten, fysio therapeuten, voedingsdeskundigen en mental coaches . Ze worden op maat gemaakt omdat iedere stem anders is. Wij helpen je graag.

Stemonderhoud

In dit traject geven we inzicht in hoe je de stem kunt onderhouden. Omdat te begrijpen moet er inzicht komen in de werking van de stem. De mogelijkheden en de dingen die niet mogelijk zijn.

Praktisch gezien gaan we Bubbelen (Lax Vox methode) en werken we aan diverse punten om de stem gezond te houden en maximaal te kunnen inzetten als instrument zowel op werk als privé.

HEESHEID, KLACHT NUMMER 1
Veel mensen ervaren last van hun stem in hun dagelijkse werkzaamheden. Meestal is het eerste wat opvalt de hese stem. Op zich heeft dat in veruit de meeste gevallen met spierspanning te maken. Echter, als je te lang doorgaat met een hese stem dan kun je meer problemen ontwikkelen en dat is iets wat je ten alle tijden moet zien te voorkomen.

Door goed te begrijpen hoe je stem werkt en hoe je deze gezond kan houden zul je minder snel heesheid ervaren en ben je in staat de heesheid weg te nemen als dat wel gebeurd.

VOOR WIE

 • Zangers
 • Zangeressen
 • Sprekers
 • Bedrijfsleven
 • Scholen
 • Docenten
 • Vertegenwoordigers
 • Koren

KOSTEN
Dit is een premium traject en dus €69,- per uur exclusief btw/€83,50 incl btw. Ben je nog geen 21 jaar, dan betaal je geen btw.

We kunnen ook een workshop stemonderhoud verzorgen voor groepen.

Stemtraining

Je stem kun je trainen! Hierdoor wordt je sterker en kan je gemakkelijker lange concerten en zware reeksen aan. In dit traject werken we specifiek aan de spieren die de stembanden aansturen. Om je stembanden te gebruiken heb je bepaalde spieren nodig in je keel en in de rest van je lichaam. Aan de hand van een uitgebalanceerd programma helpen we je jouw stem sterker te maken. Je zou het kunnen zien als fitness voor alle spieren met betrekking tot de stem.

Stel je staat aan de vooravond van een tour of  je hebt een serie optredens gepland dan is het fijn te kunnen vertrouwen op het uithoudingsvermogen van je stem. Je lichaam moet daarvoor sterk zijn en zo ook de spieren die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van je stem en lucht.

Inhoud

We helpen je met het sterker maken van jouw instrument zodat je meer belasting aan kunt en je belastbaarheid wordt vergroot. Dit zal voor jou concreet betekenen dat je stem sterker aanvoelt, je langere shows kunt doen, sterker wordt in volume en meer controle kunt uitoefenen op je stembanden. We werken met jouw repertoire en trainen gericht met het repertoire dat jij moet gaan zingen. Al na een aantal sessies en de juiste training thuis zul je een groot verschil ervaren. Je werkt met zowel een zangcoach en een personal trainer (Fysio therapeut met verstand van zingen.) Ook het mentale gedeelte is van groot belang en zo nodig kunnen we je ook daarbij helpen.

Door dit traject te volgen ben je op topniveau aan het begin van je tour.

KOSTEN
€69,- per uur/€83,50 incl btw. Ben je nog geen 21 jaar, dan betaal je geen btw. Je hebt ongeveer 8 tot 12 uur nodig in een niet te lang tijdsbestek, om helemaal op niveau te komen.

Stemrevalidatie

Dit traject is bedoeld voor vocalisten die zorgvuldig willen revalideren na bijvoorbeeld een stemband operatie, na een overbelasting van de stem, of om een andere rede stemproblemen ervaren. Binnen Vocal Center hebben we regelmatig met vocalisten te maken die na een operatie wederom de fout in gaan door gebrek aan goede begeleiding bij de revalidatie. Dit heeft in veel gevallen te maken met de stap van spreken naar zingen.

In samenwerking met een logopedist uit ons netwerk, die werkt aan de eerste spreekmomenten, begeleiden we dit gedeelte van het traject zorgvuldig zodat technische fouten van te voren worden voorkomen en zodat de stem gezond gebruikt wordt vanaf de eerste noot die men weer gaat zingen. Voor deze revalidatie wordt ons hele netwerk ingezet van logopedist tot aan mentalcoach en fysiotherapeut.

Inhoud

Het is natuurlijk altijd een persoonlijk traject dus we kunnen vooraf niet precies zeggen welke route we met jou zullen bewandelen, maar de volgende onderwerpen zullen aan de orde komen:

 • Oorzaak en gevolg bepalen en oplossingsgerichte coaching verzorgen
 • Uitleg stemonderhoud (bubbelenvernevelenvocal massage, etc.)
 • Stemopbouw in samenwerking en overleg met de logopedist
 • Vergroten van de technische kennis om herhaling door overbelasting te voorkomen
 • Eventueel omgaan met medische beperkingen
 • In kaart brengen van belasting en belastbaarheid
 • Werken aan hogere belastbaarheid door stemtrainingsprogramma
 • Onderhoud na revalidatie

Info

Hoe we zullen afspreken is ook per persoon verschillend. We kunnen wel zeggen dat, afhankelijk van de fase waarin het herstel zich bevindt, we minimaal 2 keer per week een uur werken aan het herstel. Soms met een logopedist, mental coach, fysiotherapeut, vocal coach en/of KNO-arts uit ons netwerk.

Na de 1e sessie wordt het traject in overleg met de specialisten in kaart gebracht. Helaas kunnen we het herstel van een stem niet voorspellen en we zullen dan ook geen deadline kunnen geven van wanneer volledige belasting weer mogelijk is. Gedurende de revalidatie kunnen we wel beter bepalen wat de balans is tussen belasting en belastbaarheid. We doen het verantwoord en zo snel mogelijk zodat de vocalist weer inkomen kan genereren.

Kosten

We kunnen onmogelijk inschatten hoeveel uur we met je aan het werk zullen zijn voordat we van volledig herstel kunnen spreken. Voor een dergelijke begeleiding rekenen we €69,- per uur ex btw/€83,50 incl btw.  Ben je nog geen 21 jaar, dan betaal je geen btw.

Note: In de meeste gevallen wordt zowel logopedie als de KNO-arts via de verzekering vergoed (bij een doorverwijzing van de huisarts). Het hangt echter wel af van het pakket en het afgesloten eigen risico.

Ik wil graag meer info!

Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.