Je stem leren kennen zonder saaie oefeningen maar door het zoveel mogelijk zingen van de liedjes die een vocalist leuk vindt.

Door eenvoudig te denken en opnieuw naar reeds bestaande dingen te kijken kom je er soms achter dat sommige dingen heel ingewikkeld zijn geworden door de jaren heen. Zingen is daar en mooi voorbeeld van. Ik heb samen met ons geweldige team van gepassioneerde coaches, specialisten en behandelaars zingen weer terug gebracht naar de oorsprong, de essentie.

Ik ben er stellig van overtuigd dat ademsteun zoals deze nu wordt uitgelegd in talloze zangtechnieken te ingewikkeld is gemaakt. Ademen gaat vanzelf als je de juiste spiergroepen aanspreekt. Waar haal je je energie vandaan is wat ons afvragen. Je buik, je rug, je middel, je schouders? Als je dat weet, dan sta je met 5-0 voor.

Ik sta  al meer dan vijfendertig jaar op het podium en mag met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. Mijn eigen stemproblemen in het verre verleden en de bevindingen in die periode van onzekerheid en onduidelijkheid hebben mij gemotiveerd om Vocal Center op te richten.

“We streven ernaar met één taal te spreken in alle lagen – van vocalist tot KNO-arts – binnen Vocal Center. Een taal die voor iedereen te begrijpen is van amateur beginner tot nr. 1 wereld artiesten

Naast zijn creatieve activiteiten voor Vocal Center is hij ook een bevlogen Vocal Coach. Zijn motto: “Spreken of zingen komt vanuit je hart, niet vanuit een boek. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen! Techniek gebruiken we uitsluitend als het nodig is.” Zijn vraag aan de vocalist: “Wat kunnen wij specifiek voor jou betekenen?”

Zijn in 2020 geschreven album “Het Spel” toont aan dat hij een gepassioneerd zanger en tekstschrijver is.

Je kunt hem volgen via Spotify waar je zijn releases kunt beluisteren

Oprichter Vocal Center Robin van Beek

Vocal coach

Tussen 2009 en 2018 was Robin geautoriseerd CVT (Complete Vocal Technique) Vocal Coach en heeft hij level 1 en 2 gedaan van EVT (Estills voice training).

Robin heeft inmiddels zijn eigen zangmethode Vocal Essence® ontwikkeld en uitgerold binnen Vocal Center. Hij is verantwoordelijk voor alle operationele activiteiten en de waarborging van de kwaliteit van de Vocal Center coaches en content op de website.

Hij werkt met het Vocal Center voor grote producties in de functie van zangcoach voor o.a. Joop van den Ende producties. Een greep uit de vele musical producties waarvoor Robin solisten en ensembles heeft gecoacht: Zorro, Saturday Night Fever, Miss Saigon, Soldaat van Oranje, De Kleine Zeemeermin, Sister Act, Shrek, Hij gelooft in mij, Sound of Music, Flashdance, Body Guard, Belle en het Beest en vele andere.

Betrokkenheid

Robin is betrokken bij diverse TV shows zoals X-factor, talentenjachten als Sunday Night Fever, en The Voice of Holland waar hij zowel in seizoen 2013 t/m 2018 actief was als vocal coach voor het team Ali-B.

In het jaar 2014/15 heeft Robin de vocal coaching verzorgd voor Nr. 1 van de wereld DJ Armin van Buuren tijdens de wereldtour ‘Intense’. En in 2016 heeft hij de vocal coaching voor de “Embrace” wereld tour van Armin verzorgt.

De vocalisten waarmee hij werkt zijn in deze tours zijn: Kensington, Mr. Propz, Betsie Larkin, Angel Taylor, Bullysound, Cimo Fränklin, Trevor Guthrie, Laura Jansen, Cindy Alma e.v.a.

In 2021 is Robin nauw betrokken bij de casting en training van de hoofdrol en ensemble leden van de gloednieuwe musical ONE. daarnaast is hij de vaste vocal coach van André Hazes en Romy Monteiro.

Coach

Robin is de oprichter van Vocal Center Nederland en de bedenker van de zangmethode Vocal Essence. Een greep uit de vele musicalproducties waarvoor Robin zowel solisten als ensembles heeft gecoacht: Zorro, Saturday Night Fever, Miss Saigon, Soldaat van Oranje, De Kleine Zeemeermin, Sister Act, Shrek, Hij gelooft in mij, Sound of Music, Flashdance, Body Guard, Belle en het Beest en vele andere. Robin is betrokken bij diverse TV shows zoals X-factor, talentenjachten als Sunday Night Fever, en The Voice of Holland waar hij zowel in seizoen 2013, 2014, 2015 en 2016 actief is als vocal coach voor team Ali-B. OP dit moment is hij de vocaal coach van de Musical sensatie ONE

In het jaar 2014/15 heeft Robin de Vocal coaching verzorgd voor NR 1 van de wereld DJ Armin van Buuren tijdens de wereldtour ‘Intense’. In 2016 heeft hij ook de vocal coaching voor de “Embrace” wereld tour van Armin verzorgd. In 2017 heeft hij de coaching gedaan tijdens de Arena Concerten ter ere van 20 jaar Armin van Buuren. De vocalisten waarmee hij tijdens deze tour heeft gewerkt zijn Kensington en Mr. Propz, Betsie Larkin, Trevor Guthrie, Angel Taylor, Bullysound en Cimo Fränklin. Het is algemeen bekend dat Robin de Vocal Coach is van o.a. Laura Janssen, Romy Monteiro, André Hazes, Nick Schilder, Brigitte Nijman e.v.a.

Nu is Robin creatief binnen Vocal Center en organiseert hij bijscholingen voor de docenten. Hij stuurt samen met zijn management team een groep van ruim 35 vocal coaches aan en bedenkt/ontwikkeld nieuwe producten. Hij is verantwoordelijk voor de interne opleiding tot Vocal Coach welke je moet volgen om coach te kunnen worden bij Vocal Center.

Bedrijven

Robin is een veel ingezet coach in het spreken in het openbaar. Met een door hemzelf bedachte methode “Spreken als Obama” coacht hij CEO’s, managers en andere leidinggevenden in bedrijven uit alle Branches. Daarnaast coacht Robin ook medewerkers in het voeren van één op één gesprekken. Door content te verbinden met lichaamstaal en stemgebruik haalt hij bij iedereen het maximaal haalbare naar boven. Robin heeft inmiddels gewerkt voor onderwijs instellingen, bedrijven in de IT, Innovatie bedrijven, High Tech bedrijven, Project management detachering, bloemenveiling enz. enz…

Daarnaast is Robin ook te boeken als inspiratie spreker. Met een combinatie van live zang en motivatie speeches maakt hij de weg vrij voor open communicatie en creatie binnen bedrijven. Zijn focus ligt op het herkennen, erkennen en controleren van het ego. “Zeg dat dan:” is 1 van zijn thema shows waarin hij aanwezigen speels en muzikaal uitdaagt te zeggen wat ze denken, waar ze goed in zijn en waar ze hulp nodig hebben.

Ruime ervaring als coach en artiest

Robin heeft ruime ervaring als zangcoach maar ook als uitvoerend artiest door zijn vele theatertours, concerten en privé-optredens. Als sinds zijn 11e levensjaar staat hij op professionele podia.

Daarnaast is hij betrokken bij alle stemonderzoeken voor Vocal Center. Bovenal is hij persoonlijk betrokken bij iedere vocalist die bij Vocal Center aanklopt.

Met de informatie die hij haalde uit diverse zangmethodieken zoals EVT, CVT, Lichtenberg en Bel Canto kwam hij tot de conclusie dat in combinatie met de input van de coaches van Vocal Center er een methodiek moest komen die iedere vocalist en iedere zangcoach direct tot resultaten kan helpen. Deze methodiek heeft de naam Vocal Essence®. Alle coaches binnen Vocal Center geven volgens deze methodiek les.

Eigen ervaring met stem beperkingen

Robin heeft zelf in het verleden veel stemproblemen en beperkingen gekend. Uiteindelijk kunnen we concluderen dat dat het gevolg is geweest van onvoldoende kennis van het instrument de stem. Ook heeft hij moeten concluderen dat de 12 docenten die hij om hulp heeft gevraagd hem niet konden helpen. Hij vond zijn hulp in Kopenhagen bij Cathrine Sadolin van het Complete Vocal Institute.

Dit heeft hem gemotiveerd om niet alleen Vocal Center op te zetten maar ook een eigen bijzonder praktische zangmethode Vocal Essence® te bedenken en door te ontwikkelen in samenwerking met de coaches van Vocal Center, behandelaars zoals KNO artsen, fysio thearapeuten en logopedisten.

“Ik kan nu met het team van Vocal Center mensen helpen zoals ik geholpen had moeten worden. We leren van het verleden en maken het beter voor de nieuwe generatie.”

Motivatie en Missie

“Mijn interesse voor de stem werd opgewekt nadat ik zelf in 1990 te maken kreeg met heftige stemproblemen (heesheid en pijn tijdens zingen) door intensief optreden. Ik heb vele wegen bewandeld waarbij mijn wens, gezond stemgebruik en toch kunnen doen wat ik wilde, niet kon worden ingelost door de zangdocenten waar ik lessen nam. Door deze ervaring ben ik op zoek gegaan naar een manier van lesgeven en service verlenen aan de vocalist die volledig in dienst staat van deze vocalist. Voor vocalisten is van groot belang dat zij hun stem door en door kennen. Wat de beperkingen en mogelijkheden zijn hoe deze mogelijkheden tot het maximale te benutten. Ik heb zelf ervaren dat het in mogelijkheden denken en niet in beperkingen ongelooflijke resultaten kan opleveren.”

“Voor mij staat de vocalist centraal. Ik zet mij blijvend in voor zijn of haar belang. Ik wil duidelijkheid verschaffen in het enorme aanbod aan informatie over de stem. Het creatieve aspect van spreken of zingen is voor mij het belangrijkste; techniek pas ik uitsluitend toe waar nodig. Spreken of zingen komt vanuit je hart, niet vanuit een boek. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen!”

Zet jouw stem centraal!

Inmiddels weet iedereen met vragen over stemgebruik de weg naar Vocal Center te vinden. Wij bieden kwaliteit en hebben als slogan ‘Zet jouw stem centraal’. En dat is precies wat we blijven doen. Voor zowel profs als semi-profs en de amateur. Wij zetten jouw stem centraal. Maar het is ook een advies voor jullie. Zet jouw stem centraal.

Leer je ‘instrument’ te gebruiken op een gezonde en verantwoorde manier, zonder beperkingen en doe het met passie en veel plezier; wij zetten deze mogelijkheden om in praktisch resultaat.” Binnen Vocal Center werken we met een eigen zangmethodiek Vocal Essence®. Met deze methodiek kunnen we iedereen de essentie van de stem leren.

Ja, ik heb een vraag!

Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.