Je stem leren kennen zonder saaie oefeningen, maar door het zoveel mogelijk zingen van de liedjes die jij leuk vindt.

Door eenvoudig te denken en opnieuw naar reeds bestaande dingen te kijken, kom je er achter dat sommige dingen heel ingewikkeld zijn geworden door de jaren heen. Zingen is daar een mooi voorbeeld van. Ik heb samen met ons geweldige team van gepassioneerde coaches, specialisten en behandelaars ‘zingen’ weer terug gebracht naar de oorsprong, de essentie.

Ik ben er stellig van overtuigd dat ademsteun, zoals deze nu wordt uitgelegd in talloze zangtechnieken, te ingewikkeld is gemaakt. Ademen gaat vanzelf als je de juiste spiergroepen aanspreekt. ‘Waar haal je je energie vandaan?’ is wat we je vragen. Je buik, je rug, je middel, je schouders? Als je dat weet, dan sta je met 5-0 voor.

Ik sta al meer dan vijfendertig jaar op het podium en mag met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. Mijn eigen stemproblemen in het verre verleden en de bevindingen in die periode van onzekerheid en onduidelijkheid hebben mij gemotiveerd om Vocal Center op te richten en een eigen, unieke zangmethode te ontwikkelen: Vocal Essence®.

“We streven ernaar met één taal te spreken in alle lagen – van vocalist tot KNO-arts – binnen Vocal Center. Een taal die voor iedereen te begrijpen is van amateur beginner tot nr. 1 wereld artiesten

Naast zijn creatieve activiteiten voor Vocal Center is hij ook een bevlogen Vocal Coach. Zijn motto: “Spreken of zingen komt vanuit je hart, niet vanuit een boek. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen! Techniek gebruiken we uitsluitend als het nodig is.” Zijn vraag aan de vocalist: “Wat kunnen wij specifiek voor jou betekenen?”

Zijn in 2020 geschreven album “Het Spel” toont aan dat hij een gepassioneerd zanger en tekstschrijver is.

Je kunt hem volgen via Spotify waar je zijn releases kunt beluisteren

Onze oprichter

Robin van Beek Oprichter van Vocal Center Nederland. Vocal Coach van bekende Nederlanders. Bedenker van onze zangmethode Vocal Essence®, schrijver van het boek Vocal Essence® ‘Sing like nobody can hear You’.

Robin is NLP Practitioner gecertificeerd.

Hij staat al vanaf zijn 10e levensjaar op het podium, en heeft ervaring met zowel klassiek, pop als rockzang. Hij heeft als vocalist aan verschillende nationale en internationale theatertours meegedaan. Eén van de hoogtepunten was de rol van Freddy Mercury in de Rockopera Barcelona. Met deze show toerde Robin, samen met het internationaal gerespecteerde Filharmonisch orkest uit Kiev onder leiding van de Bulgaarse topdirigent Martin Pantaleev, door Europa. De show werd bejubeld door Brian May (Gitarist Queen) en Peter Freestone (De laatste manager van Freddie Mercury).

Naast zijn actieve carrière als zanger schrijft Robin veel songs. Dat doet hij zowel in opdracht als voor zichzelf. Op dit moment speelt hij regelmatig in zijn eigen theatervoorstelling en huiskamer concert met zijn eigen Nederlandstalige show “Het Spel” van het album Het Spel.

Robin is vocalcoach geweest bij diverse Musical Producties (Stage Entertainment, One, Van Hoorne), 6 jaar coach geweest voor team Ali-B bij The Voice Of Holland, vocalcoach van o.a. Mr. Propz, die met ‘Waves’ en ‘I know what it feels like’ Europese top 3 hits scoorde. Daarnaast is hij bekend van TV door zijn rol als vocalcoach en mentale begeleider van André Hazes Jr. In de Videoland documentaire “Crossroads” zie je Robin in zijn element. Werkend met artiesten aan hun stem, de plannen en toekomstvisie.

Tijdens de ‘Intense’ wereldtour in 2013/14 en de ‘Embrace’ wereldtour in 2015/16 van Nummer één DJ Armin van Buuren werd Robin verantwoordelijk gehouden voor de stemkwaliteit van de artiesten op het podium. Trevor Guthrie van de wereldhit “This is what it feels like” was een van zijn vocalisten. Op Het TV kanaal van Armin zijn veelvuldig fragmenten te te vinden van de Road Movies van zijn samenwerking met Armin tijdens deze Intense tour. In aflevering 1 “The rehearsels zie je Robin in actie met alles wereldsterren. Ook tijdens het jubileumconcert van Armin van Buuren in de Amsterdam Arena is gebruik gemaakt van de coach kwaliteiten van Robin.

Quote Armin: “It’s all in the details. Robin helped us great with the most important shows of my life”

Hij wordt regelmatig gevraagd om zijn visie en kennis te delen over stemmen voor verschillende mediakanalen zoals SBS6 Shownieuws, RTL Boulevard en diverse nationale radioprogramma’s.

Ook wordt hij regelmatig gevraagd voor een zgn. interactieve inspiratie speech voor managers en directeuren van grote en middelgrote bedrijven. Zijn visie op ondernemen inspireert deze mensen om nieuwe wegen te gaan en op een andere manier te kijken naar situaties op het werk. Met de show KERN inspireert en prikkelt hij teams binnen bedrijven om ware verbinding te maken en tot een vruchtbare vitale samenwerking te komen.

Bedenker Vocal Essence® en auteur.

We hebben onze inspiratie in eerste instantie in 2014 opgedaan bij o.a. EVT (Estill Voice Training), CVT (Complete Vocal Technique), Lichtenberg (klank georiënteerd) en Bel Canto (klassiek). Maar veruit de meeste input hebben we gekregen van onze eigen coaches.

In het begin van de ontwikkeling vanaf 2013 zijn we met een aantal docenten bij elkaar gekomen om de nuttige informatie van de minder nuttige informatie vanuit de gevestigde zangtechnieken te scheiden. De nuttige informatie hebben we gebruikt de minder nuttige ter kennisgeving meegenomen in onze denktank. We zijn nu met 15 coaches en verfijnen de methode nog regelmatig, met als belangrijkste speerpunt; het begrijpelijk en eenvoudig houden van de techniek voor alle niveaus. Resultaat moet direct merkbaar zijn.

We hebben een eenvoudige driehoek toegevoegd. Een idee van onze coach Marcel Swerissen. De balans tussen Klankplaatsing, Energie en Volume.

Vocal Essence zangtechniek driehoek

Zeer recent is er een nieuwe ontdekking gedaan door oprichter Robin van Beek en behandelaar Robin Bhaggan. Het unieke beweegpatroon van een zanger geeft aan waar je de kracht vandaan haalt tijdens het zingen. Dit is revolutionair, omdat wij hebben ontdekt dat bijvoorbeeld de buik veel minder zou moeten doen dan alle andere technieken beweren. Tenminste, als je geen buik type bent. Jouw unieke beweegpatroon kan je bij ons laten testen.  Deze toevoeging noemen we de Vocal Release. 

Zangtechniek Vocal Essence heeft een boek!

Het Vocal Essence® boek “Sing like nobody can hear You” is te koop bij onze coaches in hun praktijken en in onze webshop via deze link.

Handige tips, linkjes naar video’s. Kortom een een mooi naslagwerk voor als je bij ons lest.

Quote Dennis Kox – KNO arts en stemspecialist. “Het Vocal Essence® boek is een must have voor elke vocalist.

Referenties

Een greep uit de vele musicalproducties waarvoor Robin zowel solisten als ensembles heeft gecoacht: Zorro, Saturday Night Fever, Miss Saigon, Soldaat van Oranje, De Kleine Zeemeermin, Sister Act, Shrek, Hij gelooft in mij, Sound of Music, Flashdance, Body Guard, Belle en het Beest en vele andere. Robin is betrokken bij diverse TV shows zoals X-factor, talentenjachten als Sunday Night Fever, en The Voice of Holland waar hij zowel in seizoen 2013, 2014, 2015 en 2016 actief is als vocal coach voor team Ali-B. Ook was hij de vocal coach van de Musical sensatie ONE.

Het is algemeen bekend dat Robin de Vocal Coach is van o.a. Laura Janssen, Romy Monteiro, André Hazes, Nick Schilder, Brigitte Nijman e.v.a.

Nu is Robin creatief binnen Vocal Center en organiseert hij bijscholingen voor de docenten. Hij stuurt samen met zijn management team een groep vocalcoaches aan en bedenkt/ontwikkeld nieuwe producten. Hij is verantwoordelijk voor de interne opleiding tot Vocal Coach die je moet volgen om coach te kunnen worden bij Vocal Center.

Bedrijven

Robin is een veel ingezet coach in het spreken in het openbaar. Met een door hemzelf bedachte methode “Spreken als Obama” coacht hij CEO’s, managers en andere leidinggevenden in bedrijven uit alle Branches. Daarnaast coacht Robin ook medewerkers in het voeren van één op één gesprekken. Door content te verbinden met lichaamstaal en stemgebruik haalt hij bij iedereen het maximaal haalbare naar boven. Robin heeft inmiddels gewerkt voor onderwijs instellingen, bedrijven in de IT, Innovatie bedrijven, High Tech bedrijven, Project management detachering, bloemenveiling enz. enz…

Daarnaast is Robin ook te boeken als inspiratie spreker. Met een combinatie van live zang en motivatie speeches maakt hij de weg vrij voor open communicatie en creatie binnen bedrijven. Zijn focus ligt op het herkennen, erkennen en controleren van het ego. “Zeg dat dan:” is 1 van zijn thema shows waarin hij aanwezigen speels en muzikaal uitdaagt te zeggen wat ze denken, waar ze goed in zijn en waar ze hulp nodig hebben.

Ruime ervaring als coach en artiest

Robin heeft ruime ervaring als zangcoach maar ook als uitvoerend artiest door zijn vele theatertours, concerten en privé-optredens. Als sinds zijn 11e levensjaar staat hij op professionele podia.

Daarnaast is hij betrokken bij alle stemonderzoeken voor Vocal Center. Bovenal is hij persoonlijk betrokken bij iedere vocalist die bij Vocal Center aanklopt.

Met de informatie die hij haalde uit diverse zangmethodieken zoals EVT, CVT, Lichtenberg en Bel Canto kwam hij tot de conclusie dat in combinatie met de input van de coaches van Vocal Center er een methodiek moest komen die iedere vocalist en iedere zangcoach direct tot resultaten kan helpen. Deze methodiek heeft de naam Vocal Essence®. Alle coaches binnen Vocal Center geven volgens deze methodiek les.

Eigen ervaring met stem beperkingen

Robin heeft zelf in het verleden veel stemproblemen en beperkingen gekend. Uiteindelijk kunnen we concluderen dat dat het gevolg is geweest van onvoldoende kennis van het instrument de stem. Ook heeft hij moeten concluderen dat de 12 docenten die hij om hulp heeft gevraagd hem niet konden helpen. Hij vond zijn hulp in Kopenhagen bij Cathrine Sadolin van het Complete Vocal Institute.

Dit heeft hem gemotiveerd om niet alleen Vocal Center op te zetten maar ook een eigen bijzonder praktische zangmethode Vocal Essence® te bedenken en door te ontwikkelen in samenwerking met de coaches van Vocal Center, behandelaars zoals KNO artsen, fysio thearapeuten en logopedisten.

“Ik kan nu met het team van Vocal Center mensen helpen zoals ik geholpen had moeten worden. We leren van het verleden en maken het beter voor de nieuwe generatie.”

Motivatie en Missie

“Mijn interesse voor de stem werd opgewekt nadat ik zelf in 1990 te maken kreeg met heftige stemproblemen (heesheid en pijn tijdens zingen) door intensief optreden. Ik heb vele wegen bewandeld waarbij mijn wens, gezond stemgebruik en toch kunnen doen wat ik wilde, niet kon worden ingelost door de zangdocenten waar ik lessen nam. Door deze ervaring ben ik op zoek gegaan naar een manier van lesgeven en service verlenen aan de vocalist die volledig in dienst staat van deze vocalist. Voor vocalisten is van groot belang dat zij hun stem door en door kennen. Wat de beperkingen en mogelijkheden zijn hoe deze mogelijkheden tot het maximale te benutten. Ik heb zelf ervaren dat het in mogelijkheden denken en niet in beperkingen ongelooflijke resultaten kan opleveren.”

“Voor mij staat de vocalist centraal. Ik zet mij blijvend in voor zijn of haar belang. Ik wil duidelijkheid verschaffen in het enorme aanbod aan informatie over de stem. Het creatieve aspect van spreken of zingen is voor mij het belangrijkste; techniek pas ik uitsluitend toe waar nodig. Spreken of zingen komt vanuit je hart, niet vanuit een boek. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen!”

Zet jouw stem centraal!

Inmiddels weet iedereen met vragen over stemgebruik de weg naar Vocal Center te vinden. Wij bieden kwaliteit en hebben als slogan ‘Zet jouw stem centraal’. En dat is precies wat we blijven doen. Voor zowel profs als semi-profs en de amateur. Wij zetten jouw stem centraal. Maar het is ook een advies voor jullie. Zet jouw stem centraal.

Leer je ‘instrument’ te gebruiken op een gezonde en verantwoorde manier, zonder beperkingen en doe het met passie en veel plezier; wij zetten deze mogelijkheden om in praktisch resultaat.” Binnen Vocal Center werken we met een eigen zangmethodiek Vocal Essence®. Met deze methodiek kunnen we iedereen de essentie van de stem leren.

Ja, ik heb een vraag!

Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.