STEMTIPS

Stemtips

Je kunt zelf veel doen om je stem in top conditie te houden. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor jou. Mocht je vragen hebben, schroom niet ons te mailen via het contactformulier hieronder.

Tips tegen heesheid

Belangrijk om te weten is dat vermoeidheid altijd een negatief effect zal hebben op het functioneren van je stem. Verkeerde techniek is ook een veel voorkomende oorzaak van overbelasting van de stem. Overbelasting zorgt o.a. voor heesheid en verminderde controle. Het kan leiden tot problemen aan de stembanden zoals verdikkingen en knobbeltjes.

Om de belastbaarheid van je stem zo hoog mogelijk te krijgen en te houden, is de combinatie van een goede fysieke gesteldheid en de juiste techniek dus van groot belang. Om je stem in goede conditie te krijgen en te houden, kun je zelf goed voor je stem zorgen.

Er zijn trainingsprogramma’s die de spieren sterker maken zodat je meer belasting aankunt. Natuurlijk kunnen wij je daarbij helpen.

Maagzuur

Het komt vaak voor dat mensen last hebben van oprispingen, ook wel brandend maagzuur genoemd. Omdat het agressieve zuur van de maag terug komt het strottenhoofd in, tast het de slijmvliezen aan. Aangezien de stembanden ook voor een deel bestaan uit slijmvliezen tast het dus ook de stem aan. Het zuur zorgt voor een signaal aan onze hersenen dat spierspanning veroorzaakt. LET OP! Je hoeft je niet altijd bewust te zijn van het feit dat dit bij je gebeurt. Het kan ook gedurende de nacht gebeuren.

Een ervaren KNO-arts kan zien of er sprake is van “reflux”. Kijk op maagzuur.nl wat je kunt doen om de productie van maagzuur te remmen. Een KNO-arts kan eventueel maagzuurremmers voorschrijven.

Niet roken

Roken is bijzonder slecht voor de slijmvliezen in je keel en daarmee dus ook voor je stembanden. De fragiele slijmvliezen van je stembanden worden rechtstreeks aangetast door de rook (lees: gif). Ook als je er geen last van lijkt te hebben.

Hoe het komt dat de ene vocalist er meer last van heeft dan de ander, is onduidelijk. Feit is dat het nooit een positief effect heeft op je stembanden.

Drink lauwwarm water

Drink voor het slapen gaan een glas lauwwarm water. Drink als je net wakker bent weer een glas lauwwarm water. Spreek na het drinken in de ochtend ongeveer 30 minuten niet. Dat geeft je lichaam de tijd om het vocht op te nemen en naar je slijmvliezen te transporteren. Omdat je stembanden omgeven zijn door slijmvlies is vocht dus erg belangrijk. Dat moet van binnenuit worden aangevuld.

Stembanden

Stembanden bestaan uit 2 kleine spiertjes met daaromheen slijmvlies dat in trilling wordt gebracht door de lucht die we aanvoeren. Het slijmvlies is bijzonder kwetsbaar en daarom moeten we er dus verantwoordelijk mee omgaan. Onze stembanden zijn slechts circa 15 mm lang. Als we zingen worden deze spiertjes aangestuurd door veel spieren in- en rondom het strottenhoofd. Bij stress door bijvoorbeeld verkeerd stemgebruik zullen deze spieren verkrampen en voel je dat zingen zwaarder wordt. Soms kunnen hele gedeeltes van je bereik verdwijnen. (Meestal eerst je kopstem en je laagste noten).

Stomen

Door te stomen met warm water bevochtig je de luchtwegen. De warmte van de vochtige lucht zorgt voor ontspanning van de spieren rondom je stembanden. Gebruik geen menthol-achtige kruiden en extracten, deze drogen de slijmvliezen nog meer uit. Kamille extract (Kamillosan) is een fijne geur en verzacht. Adem in en uit door de mond boven de pan met warm water (evt. onder een handoek). LET OP DAT JE HET NIET DOET MET TE HEET WATER. DAT GEEFT EEN VERKEERD SIGNAAL AAN JE SLIJMVLIEZEN. Vernevelen met een goede vernevelaar werkt aanzienlijk beter.

Douchen

Warmte zal de spieren ontspannen dus door de warme water straal op je keel te richten zullen de spieren in- en rondom je strottenhoofd zich beter kunnen ontspannen.

 

Pittenkussen

Ook door een verwarmd (magnetron) pittenkussen te gebruiken zul je sneller ontspanning in je keel voelen. Een pittenkussen in nekformaat is ook bij ons te koop.

Ik wil meer info!

Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.