PREMIUM: STEMREVALIDATIE

Stemrevalidatie

Spierspanning rondom de stem

Verkramping van de spieren in en rondom het strottenhoofd is voor de meeste vocalisten de grootste nachtmerrie. Heesheid en vermoeidheid nemen toe het presteren op jouw topniveau kan niet meer. Stemproblematiek begint bijna altijd met spierspanning in de keel.

Vocalisten omschrijven deze spierspanning  ook als:

 • Stijve stem of keel
 • De stem werkt niet mee
 • Stugge stem
 • Niet meer soepel
 • Watten in de keel
 • Alsof iets tegenhoudt
 • Een vliesje over de stembanden

Vocal release

Je bent in goede handen bij ons om deze klachten op te lossen. Om niet in de problemen te komen begint het bij een bewustzijn van een  goede zangtechniek en er zijn een aantal dingen die je kunt doen voor ontspanning. Denk aan vernevelen en bubbelen. Maar er is meer wat je kan doen.

We hebben de Vocal Release ontwikkeld speciaal voor mensen die hun stem intensief gebruiken. Dit is een behandeling van het keel, nek en schoudergebied en de diepere laag spieren (Omohyoid, Sternohyoidius e.v.a.) die belangrijk zijn voor het functioneren van de stem. We hebben de zangers nauwkeurig geanalyseerd met behulp van ervaren zangers, zangeressen en vocal coaches van Vocal Center. Dat gaf ons unieke inzichten die we gebruikt hebben bij het samenstellen van de Vocal Release.

De spieren in het keel en nekgebied kunnen snel verkrampen door bijv. zware arbeid, overbelasting, verkoudheid of allergie. Ondanks dat vele mensen denken dat een behandeling specifiek gericht op dit gebied voldoende moet zijn, vindt de daadwerkelijke aansturing van deze spieren plaats vanuit de romp. Tijdens een Vocal Release kijken we dus niet alleen naar keel/nek gebied maar ook verder en dieper. Een consult bestaat uit beweging en behandeling.

De werkwijze

 • Beweging

We maken je bewust van jouw bewegingspatroon en wat voor jouw het beste werkt. Zo  pakken we de oorzaak aan van de klachten op een manier die bij jouw past. Geen standaard  behandeling, maar steeds weer maatwerk.

Zingen doe je met je hele lichaam. Bij stemklachten zit er vaak een verstoring in het natuurlijk beweegpatroon. Door deze verstoring te vinden en op te lossen zal je na de behandeling minder hees zijn en veel sneller herstellen na een inspanning.

 • Behandeling

Met de behandeling zorgen we ervoor dat de verkramping van de specifieke spieren verholpen wordt. We werken op verschillende lagen: wervelkolom, fascia, triggerpoints en zenuwstelsel. Hierdoor hoef je niet voor elk onderdeel naar een aparte therapie. Let op: wij zijn hierdoor niet te vergelijken met een reguliere stem of vocal massage.

Inhoud

Het is natuurlijk altijd een persoonlijk traject dus we kunnen vooraf niet precies zeggen welke route we met jou zullen bewandelen, maar de volgende onderwerpen zullen aan de orde komen:

 • Oorzaak en gevolg bepalen en oplossingsgerichte coaching verzorgen
 • Uitleg stemonderhoud (bubbelenvernevelenvocal massage, etc.)
 • Stemopbouw in samenwerking en overleg met de logopedist en/of fysiotherapeut
 • Vergroten van de technische kennis om herhaling door overbelasting te voorkomen
 • Eventueel omgaan met medische beperkingen
 • In kaart brengen van belasting en belastbaarheid
 • Werken aan hogere belastbaarheid door stemtrainings programma
 • Onderhoud na revalidatie

Na de 1e sessie wordt het traject in overleg met de specialisten in kaart gebracht. Helaas kunnen we het herstel van een stem niet voorspellen en we zullen dan ook geen deadline kunnen geven van wanneer volledige belasting weer mogelijk is. Gedurende de revalidatie kunnen we wel beter bepalen wat de balans is tussen belasting en belastbaarheid. We doen het verantwoord en zo snel mogelijk zodat de vocalist weer inkomen kan genereren.

Verzekering?

In de meeste gevallen wordt zowel logopedie als de KNO-arts via de verzekering vergoed (bij een doorverwijzing van de huisarts). Het hangt echter wel af van het pakket en het afgesloten eigen risico.

We kunnen onmogelijk inschatten hoeveel uur we met je aan het werk zullen zijn voordat we van volledig herstel kunnen spreken. Voor een dergelijke begeleiding rekenen we €69,- per uur ex btw/€83,50 incl btw. Ben je nog geen 21 jaar, dan betaal je geen btw.

Onze coaches

We hebben binnen Vocal Center diverse coaches die zich hebben gespecialiseerd in stemproblematiek en de daarbij horende behandeling. Onze coaches zijn door hun ruime ervaring in het werken met vocalisten met stemproblemen en hun regelmatige contact met stemspecialisten als KNO-artsen en logopedisten, in staat stemproblemen te herkennen en te behandelen.

Ik wil graag meer info!

Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.